Kwaliteit van de psychologische tests

Psychologische tests moeten gebaseerd zijn op een wetenschappelijk bewezen theoretisch model. Met een model als basis kun je gefundeerde voorspellingen doen op basis van je testresultaten omdat er al veel onderzoek is gedaan naar de verbanden tussen het theorie en de praktijk.

Voor eerste aanmelding: 0468 31 07 06
of onthaal@falconcare.be (antwoord < 24uur)

Voor wijzigingen afspraak: 0468 30 72 74

Wij zijn gesloten op maandag

Validiteit

Validiteit wil zeggen dat de test werkelijk meet wat deze beweert te meten. Door middel van statistisch onderzoek kan worden aangetoond dat de testitems werkelijk hetgeen meten dat in kaart gebracht moet worden. Bijvoorbeeld een weegschaal meet gewicht en geen afstand. Er zijn verschillende soorten validiteit die op verschillende manier kunnen worden aangetoond.

Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid van een test wil zeggen dat het resultaat niet willekeurig is. Wanneer je een test bijvoorbeeld twee keer maakt zal je twee keer nagenoeg dezelfde uitslag moeten krijgen.

Discriminerend, ofwel onderscheidend vermogen

Mensen verschillen in aanleg en de test moet deze verschillen laten zien om voorspellend vermogen te hebben. Het is dus niet de bedoeling dat alle kandidaten nagenoeg dezelfde score hebben.

Vergelijking van testscores met normgroepen of een criterium

Testscores staan niet op zichzelf en krijgen extra waarde door deze te vergelijken met een representatieve steekgroep. In dit geval is er sprake van een normgroep, bijvoorbeeld: leidinggevenden. Het Opleidingsniveau is een veel gehanteerde normgroep. Een normgroep bestaat doorgaans uit minimaal 200 of 300 kandidaten.
Er zijn instanties die de kwaliteit van tests beoordelen. In Nederland is dat bijvoorbeeld de COTAN, de Commissie Test Aangelegenheden Nederland. De COTAN geeft onder andere op bovengenoemde eisen aan in welke mate hieraan wordt voldaan.

Contact

info@synerga.be

+32 (0)468 31 07 06

Maatschappelijke zetel:
Falconcare BV
Molenstraat 280 – 2490 Balen (B)
BE 0729.737.235

Kantoren:
Streekweg 2 – 2490 Balen

Nieuwsbrief

Wij trachten jou de best mogelijke begeleiding aan te bieden. Indien er ondanks onze inspanningen alsnog een tekortkoming is dan kan je ons hiervan op de hoogte brengen: klachtenmelding@falcontwin.be.

Synerga is een afdeling van Falconcare BV

Bezoek onze website voor al onze juridische gegevens

synerga

Psychotherapie

peopleinteraction

Op zoek naar opleidingen?

© Webdesign WiThService.be